IVV- KANSAINVÄLINEN KUNTOLIIKUNTAJÄRJESTÖ

IVV on kansainvälinen kuntoliikuntajärjestö, joka on perustettu vuonna 1968 Saksan Lindaussa. Perustajamaat olivat Saksa, Itävalta, Sveitsi ja Liechtenstein. Tällä hetkellä (2023) IVV:llä on jäsenyhdistyksiä 14 maassa ja järjestön viralliset kielet ovat saksa ja englanti. Kansainvälisesti järjestö on jakautunut alueittain IVV-Eurooppaan, IVV-Aasiaan ja IVV-Amerikkaan.

 

IVV:n tavoitteena on edistää terveellisiä elintapoja ja ihmisten välisiä rauhanomaisia suhteita. IVV on voittoa tavoittelematon, vapaaehtoisten organisoimiin tapahtumiin perustuva järjestö. Tavoitteensa toteuttamiseksi se järjestää terveyttä edistäviä ja sosiaalisesti hyvää mieltä tuottavia ruohonjuuritason kuntoliikuntatapahtumia ympäri maailmaa. Aktiviteetit sopivat kaikille, ovat vuorovaikutteisia, stressittömiä, ei kilpailullisia, ympäristöystävällisiä ja lihasvoimin toteutettuja.

 

IVV:n lajit ovat: kävely, pyöräily, uinti, lumikenkäily, soutu/melonta ja hiihto. Ylivoimaisesti suosituinta on kävely. 

IVV:ssä kannustetaan ihmisiä liikkumaan yhteisesti sovitun palkitsemiskäytännön avulla. Osallistujalla on IVV-passit, joihin kerätään leimoja joko suoritetuista kilometreistä tai kerroista. Saavutettuaan näitä tietyn määrän, osallistuja saa pinssin, kangasmerkin tai mitalin. Järjestelmä muistuttaa aikanaan Suomessa toteutettua kansanhiihtokäytäntöä.

 

Suomen Latu liittyi IVV-järjestöön vuonna 1987 ja järjesti vuonna 1997 Vierumäellä V kansainväliset kuntoliikuntaolympialaiset. Vierumäen maisemissa suoritettiin kolmen vuorokauden aikana 30.000 liikuntasuoritusta. Väkeä oli saapunut 24 eri maasta ja kaikkiaan eri tapahtumiin otti osaa yli 3000 henkilöä (suomalaisia noin 1500). Lähes 500 talkoolaista työskenteli Vierumäellä viikon ajan. 

Jo Suomen Ladun aikaan Tampereella järjestettiin Finlandia Kävelyitä (suurin vuonna 1990, noin 5000 osanottajaa) ja muuallekin Pirkanmaalle saatiin All year round -avoinna oleva IVV-reitti. Tampereen kaupungin karttatoimiston työnä merkittiin kartalle 10 km reitti Pyynikin harjun ympäri sekä toinen Kaupinojalta Rustholliin. Myös Mäntässä Serlachius museoilta Vuorenmajalle ja Ellivuoressa oli omat reittinsä.

 

Suomen Latu luopui IVV-jäsenyydestä 2015, jolloin Vihreä Sydän Matkailuyhdistys yhdessä Vaasan Kävelyklubin kanssa jatkoivat jäsenyyttä. 2020 Vihreä Sydän lakkautettiin ja liitettiin Pirkanmaan Matkailu ry:een ja näin PiMasta tuli IVV:n jäsen.

 

Vaasan Kävelyklubi järjestää elokuussa Vaasan Marssin, jossa on vuosien aikana ollut lukuisia ulkomaalaisia kävelijöitä – suurimmat ryhmät ovat tulleet Tanskasta, Saksasta ja Virosta. Matkallaan Vaasaan moni Marssiin osallistuva on pysähtynyt Tampereella ja suorittanut vähintään toisen IVV-reiteistä.

 

Järjestö julkaisee vuosittain IVV-kalenteria ja sen kotisivuilla ovat kaikki reitit esiteltyinä. Keskiverto IVV-tapahtumakiertäjä on aviopari, joka työikäisenä ulkomaanlomallaan etsiytyy IVV-reitille keräten kv. leimoja passiinsa ja jatkaa tätä toimintaa eläkkeelle jäätyään entistä aktiivisemmin. IVV liikuttaa tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa.

 

Pirkanmaan Matkailu ry. anoi ja sai oikeuden järjestää IVV-olympialaiset Tampereella vuonna 2025. Tapahtuman valmistelu on käynnistetty ja Pirkanmaan Matkailu on saanut yhteistyö-kumppaneikseen toteutukseen seuraavat tahot: HLU, Tampereen Pyrintö, Tampereen Taivaltajat, Tampereen Vihuri, Uinti Tampere, Tampereen Tapahtumatoimisto ja Visit Tampere.

Olympialaiset toteutetaan elokuun 14. – 17. päivinä, viikko Vaasan Marssin jälkeen ajatuksella, että kv. vieraat viipyvät Suomessa koko tapahtumien välisen ajan ja kiertävät eri IVV-reiteillä.

Tampereen olympialaisten lajit ovat kävely, pyöräily, uinti, melonta ja suunnistus (3 hengen ryhmissä). Päätapahtuma-alue on Kaupin urheilukentällä, josta kävely, pyöräily ja suunnistus päivittäin lähtevät, uinti toteutetaan Kaukajärvellä ja melonta tuuliolosuhteiden salliessa Näsijärvellä (jos se ei onnistu, melonta siirretään Pyhäjärvelle).

Tampereen olympialaisten tavoitteena on 3000 osallistujaa (2023 San Antoniossa Texasissa oli 1047 osanottajaa 42 eri maasta). Haaste on suomalaisten mukaansaaminen, koska IVV tietous on vuosia ollut Vaasan Kävelyklubin varassa.